9 lessons Kunstzinnige oriëntatie basisschool groep 5
Looking for interactive lesson materials Kunstzinnige oriëntatie for basisschool groep 5? Browse ideas for online lesson plans Kunstzinnige oriëntatie from other educators.
Lesson plan with 3 Lessons
Lesplan Baksteen tentoonstelling
In de tentoonstelling BAKSTEEN | BRICK is werk te zien van kunstenaars, architecten en ontwerpers die allemaal op hun eigen manier geïnspireerd zijn door het materiaal 'baksteen'.
Kunstzinnige oriëntatieMBOBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 4-8Leerjaar 1-5Studiejaar 1-4
Over de tentoonstelling
De baksteen - volgens de Dikke van Dale letterlijk: een gebakken steen. Groot, klein, in heel veel kleuren, te vinden in je huis, op straat, op pleinen. Een eeuwenoud bouwmateriaal dat veel in onze alledaagse omgeving voorkomt voor zowel de constructie van muren als bestratingen. Maar wat zou je nog meer kunnen met baksteen? En waarom vinden kunstenaars de gewone baksteen zo interessant? De tentoonstelling BAKSTEEN I BRICK brengt een ode aan het materiaal met werk van meer dan vijftig kunstenaars, architecten en ontwerpers uit binnen- en buitenland. In nieuw en bestaand werk tonen zij de schoonheid en de zeggingskracht van baksteen.
Tip! bereid je bezoek voor met de klas
Bij deze tentoonstelling zijn er voorbereidende lessen ontwikkeld. Er zijn aparte lessen voor het PO en voor het VO. De lessen laten de leerlingen alvast kennismaken met de kunstenaars en hun werk.
Wat is er te zien?
“Dezelfde baksteen die iemand het gevoel van veiligheid geeft kan als wapen dienen bij een opstand” - zegt tentoonstellingsmaker Judith van Meeuwen over de gebakken steen.
Lesson plan with 3 Lessons
Lesplan tentoonstelling: Africa Supernova
135 kunstwerken, van 125 kunstenaars uit 30 verschillende Afrikaanse landen zijn straks te zien in Kunsthal KAdE in een tentoonstelling waar hedendaagse Afrikaanse kunst centraal staat!
Culturele en kunstzinnige vormingKunst+2BeroepsopleidingHBOMBOBasisschoolPraktijkonderwijsMiddelbare schoolGroep 5-8Leerjaar 1-6Studiejaar 1-4
Over de tentoonstelling
Het echtpaar Pieter en Carla Schulting verzamelt al lange tijd kunst. Ongeveer vier jaar geleden werden ze gegrepen door het aanbod aan hedendaagse Afrikaanse schilderkunst. In een korte tijd hebben zij een enorme verzameling kunst uit dit continent bij elkaar gebracht. Vanaf 24 september is deze collectie met werk van vele jonge schilders, beeldhouwers en fotografen te zien in Kunsthal KAdE. Portretten staan centraal in de tentoonstelling, maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar abstractie en beeldhouwkunst. In het werk van kunstenaars uit onder meer Zuid-Afrika, Ghana, Nigeria, Ivoorkust en Oeganda komen grote maatschappelijke thema's aan de orde, maar gaat het ook over vriendschap en de persoonlijke leefomgeving. Zelfbeeld en reflectie zijn hierbij belangrijke rode draden.De verzamelaars: “Met deze tentoonstelling willen we een overzicht geven van de jonge kunstenaars die nu Afrika op de wereldkaart zetten. We denken dat wanneer je over twintig jaar terugkijkt, deze periode deel gaat uitmaken van de kunstgeschiedenis.”
Tip! bereid je bezoek voor met de klas
Bij deze tentoonstelling zijn er voorbereidende lessen ontwikkeld. Er zijn aparte lessen voor het PO en voor het VO. De lessen laten de leerlingen alvast kennismaken met het onderwerp van de tentoonstelling en een paar kunstwerken.
Wat is er te zien?
De tentoonstelling 'Africa Supernova' is te bezoeken met je klas van:24 september 2023 t/m 8 januari 2024 in Kunsthal KAdE.
Lesson plan with 2 Lessons
Lesplan tentoonstelling: Folkert de Jong
Bij Kunsthal KAdE is de tentoonstelling MINISTRY OF FEAR/ FOAM te zien met werk van kunstenaar Folkert de Jong, bekend om zijn vaak levensgrote en kleurrijke installaties en sculpturen.
Kunstzinnige oriëntatieMBOBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 5-8Leerjaar 1-5Studiejaar 1-4
Over de tentoonstelling
Kunstenaar Folkert de Jong maakt voor zijn levensgrote installaties en sculpturen gebruik van materialen die gewoonlijk gebruikt worden als bouw of isolatiemateriaal. Daarmee creëert hij bijzondere mensachtige figuren in lichtblauw, roze en geel, die wel stil lijken te staan in de tijd.Folkert is een 'regisseur van personages'. Hij nodigt bezoekers uit kennis te maken met zijn figuren. Wanneer je de figuren goed bekijkt word je soms verleid, afgeschrikt, op afstand gehouden en nieuwsgierig gemaakt naar de verhalen achter de werken. Verwondering, verbazing en verbijstering, zijn kunst roept allerlei emoties op. Kom bij Kunsthal KAdE de verhalen ontdekken die Folkert met zijn bijzondere personages probeert te vertellen; over oorlog, politiek, (kunst)geschiedenis en over de rol van de mensin de wereld.
Tip! bereid je bezoek voor met de klas
Bij deze tentoonstelling zijn er voorbereidende lessen ontwikkeld. Er zijn aparte lessen voor het PO en voor het VO. De lessen laten de leerlingen alvast kennismaken met Folkert de Jong en zijn werk.
Wat is er te zien?
* In de tentoonstelling tonen we een selectie van bestaande werken van Folkert de Jong.Speciaal voor de tentoonstelling is er ook nieuw werk gemaakt.
Lesson plan with 1 Lesson
Stadsgeluiden
In een stad is er altijd geluid om je heen. Kan het ook helemaal stil zijn? Of hoor je altijd geluid om je heen als je heel goed luistert? Leerlingen leren in het lesblok Stadsgeluiden om te luisteren naar geluid en stilte. In de masterclass componeren ze samen met een muzikant een eigen muziekstuk dat geinspireerd is op hun eigen omgeving Almere.Leerdoelen:Leerlingen leren lichaamsgeluiden en geluiden uit Almere kennen.Leerlingen kunnen gezamenlijk een muziekstuk componeren over hun eigen stad.Disciplines:Beeldende kunst Muziek
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 5
voorbereidende les
In de voorbereidende les luisteren leerlingen naar muziek en stadsgeluiden uit het kunstwerk Urban Hymnes van Niels Schrader. Ze denken na over wat voor soort stad of landschap past bij deze geluiden en tekenen dat. De leerlingen leren om (stads)geluiden te koppelen aan hun eigen fantasie. Voorbereiding: - Neem de woordenlijst door- Print de lesinstructieBenodigde materialen voor de voorbereidende les:- Potlood en gum (door school) - 2 A4-vellen per leerling (door school) - Pen en papier (door school)- Lesinstructie (in de bijlage)
masterclass
Tijdens de masterclass creëert een muzikant samen met de leerlingen een muziekstuk geïnspireerd op Almere. In sneltreinvaart ontdekken de leerlingen bodypercussie en werken ze samen aan een nieuwe versie van een bestaand lied. Aan het einde van de masterclass wordt alles samengebracht en worden de liedjes ten gehore gebracht.
reflectie
In de verwerkingsles luisteren de leerlingen naar stilte en vragen ze zich af of het wel helemaal stil kan zijn. Waar is het stil? En wanneer is het stil? Ze luisteren naar het hoorspel uit de masterclass en oefenen zelf met stil zijn. De leerlingen sluiten het lesblok af door aan het portfolio te werken.Leerdoelen:Leerlingen kunnen de geluiden uit de eigen omgeving ervaren.Leerlingenkunnen met aandacht naar stilte luisteren.Leerlingen kunnen vertellen over de kennis en ervaringen die ze tijdens de lessen hebben opgedaan.
Lesson plan with 1 Lesson
Portretten
In dit lesblok maken de leerlingen kennis met portretten en met fotografie. Er worden verschillende portretten van de leerlingen gemaakt, door een fotograaf, door een klasgenoot en door de leerling zelf. Vertellen de foto's wie je bent? Leerlingen ontdekken dat foto's verhalen vertellen en gaan aan de slag met basisbegrippen uit de fotografie zoals houding, belichting en selfie.Leerdoelen:Leerlingen leren de betekenis van verschillende basisbegrippen uit de fotografie.Leerlingen leren dat zelfportretten en portretten uit de eigen omgeving verhalen kunnen vertellen.Leerlingen kunnen zichzelf en elkaar portretteren door te fotograferen.Disciplines:Beeldende kunstMedia
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 5
voorbereidende les
In de voorbereidende les maken leerlingen kennis met wat een portret is en waar je deze allemaal kunt tegenkomen in het dagelijks leven. Ook bekijken ze portretten die je in Almere op straat tegen kunt komen. Leerlingen denken na over de filosofische vraag: Is iedereen uniek? Ze gaan in hun groepje kritisch kijken naar foto's en bespreken deze. Ze gebruiken hun verbeelding als ze een verhaal schrijven bij een Almeers portret.Voorbereiding: - Neem de woordenlijst door - Neem de achtergrondinformatie door - Print de lesinstructieBenodigde materialen voor de voorbereidende les: - Pen en papier (door school)- Lesinstructie (in de bijlage)
masterclass
Tijdens de masterclass komt er een professionele fotograaf in de klas. Nadat ze haar eigen werk heeft laten zien, laat ze de leerlingen nadenken over hoe je iemand 'echt' op de foto zet. Hoe kom je over op beeld? Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag als fotograaf. Ze portretteren zichzelf, een klasgenoot en bewerken een foto. Vertelt een foto echt wie je bent? Let op: de leerlingen gaan in groepjes aan de slag om te fotogrageren. De fotografe, assisteert de leerlingen hierbij. Het is fijn als jij als leerkracht ook rondloopt en de leerlingen assisteert. Hieroor hebben de leerlingen het voorwerp uit de voorbereidende les nodig. Leerdoelen:Leerlingen kunnen elkaar portretteren m.b.v. een fototoestel.Leerlingen kunnen filosoferen over de vraag of een foto echt vertelt wie je bent.
reflectie
Tijdens de verwerkingsles kijken de leerlingen terug naar alle foto's die tijdens de masterclass gemaakt zijn. Welke foto laat jou het beste zien? En vertelt een foto wie je echt bent? De leerlingen schrijven een verhaal bij hun eigen portret en werken aan het portfolio. Leerdoelen: Leerlingen kunnen zinnen maken met verschillende fotografiebegrippen.Leerlingen kunnen een verhaal vertellen over zichzelf m.b.v. hun portretfoto.Leerlingen kunnen hun mening over foto's verwoorden.Leerlingen kunnen kijken naar het eigen werk en dat van anderen en de overeenkomsten en verschillen benoemen m.b.v. fotografiebegrippen.Leerlingen kunnen filosoferen over de vraag of een foto echt vertelt wie je bent.
Lesson plan with 1 Lesson
Studio BonteHond
Heb jij altijd al bekend willen zijn van tv? In Studio BonteHond nemen de leerlingen, geinspireerd op de aflevering van Theatergezelschap BonteHond, hun eigen tv-serie op. Ze parodieeren zichzelf en ontdekken onder begeleiding van een televisieacteur hoe je door te overdrijven een personage neerzet. Leerdoelen:Leerlingen leren wat een parodie is en dat zelfspot hieraan kan bijdragen.Leerlingen kunnen geïnspireerd door zichzelf een personage bedenken en een tv-aflevering maken.Disciplines:Theater Media
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 5
voorbereidende les
In de voorbereidende les kijken leerlingen naar Studio BonteHond. Een TV-serie van BonteHond waarbij de personages uit de voorstellingen een tweede leven krijgen op tv. De omgeving en de karakters van de serie zijn geïnspireerd op Almere. Nadat de leerlingen de aflevering hebben bekeken, zullen ze zelf een personage gaan vormgeven en parodiëren. Ze ontdekken wat een parodie is en hoe je zelf een parodie kunt maken door iets uit te vergroten.Voorbereiding: - Neem de woordenlijst door- Print de lesinstructie Benodigde materialen voor de voorbereidende les:- Lesinstructie (in de bijlage)- Pen en papier (door school)
masterclass
Een acteur/actrice die zelf in TV-series heeft gespeeld komt de masterclass geven. Na een spoedcursus televisieacteren gaan de leerlingen in groepjes zelf een aflevering van Studio BonteHond opnemen voor een greenscreen. Ieder groepje kiest een locatie uit Almere waar de scene zich afspeelt. De pardodien en personages uit de voorbereidende les komen tot leven. Tijdens de masterclass zal de acteur/actrice aan jou vragen de iPad te bedienen en als cameraman/vrouw te fungeren. De iPad staat op een standaard en er moet op START gedrukt worden zodat de scene wordt opgenomen. De acteur/actrice geeft hiervoor instructies. Leerdoelen: Leerlingen kunnen een personage spelen in een televisiescene op locatie.
reflectie
In de verwerkingsles blikken de leerlingen terug op Studio BonteHond. Ze kijken naar hun zelfgemaakte aflevering van Studio BonteHond en bereiden een elevatorpitch voor. Waarom moet hun aflevering op televisie worden uitgezonden? Leerdoelen: Leerlingen kunnen kijken naar de aflevering van Studio BonteHond die zij zelf hebben gemaakt.Leerlingen kunnen de kenmerken van de personages en de omgeving benoemen en vertellen hoe zij hun werk waarderen.Leerlingen kunnen onderzoeken welke kenmerken van hun scene zij willen presenteren.Leerlingen kunnen een elevatorpitch formuleren en presenteren.Leerlingen kunnen beoordelen welke scene het beste is m.b.v. de pitches.Leerlingen kunnen vertellen wat zij tijdens de les hebben geleerd en gedaan.
Lesson plan with 3 Lessons
Lesplan tentoonstelling: Wonderbaarlijke Wezens
Al eeuwen is de mens geïnteresseerd in de wonderbaarlijke wezens die op deze aarde rondstruinen. Bij Kunsthal KAdE maakten we een tentoonstelling over die 'verwondering'.
Culturele en kunstzinnige vormingKunst+1MBOBasisschoolPraktijkonderwijsMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 3-8Leerjaar 1-5Studiejaar 1-4
Over de tentoonstelling
Vanaf 3 juni is de tentoonstelling Wonderbaarlijke Wezens te zien. Al sinds de Griekse en Romeinse tijd deelden avontuurlijke reizigers verhalen over de wonderbaarlijke ‘wilde’ dieren die ze hebben gezien tijdens hun verre reizen; met slagtanden, een grote hoorn, gevaarlijke klauwen of met een enorme lange nek. Ze ontdekten een nieuwe wereld, die enorm tot de verbeelding sprak. In de tentoonstelling staat die verwondering centraal. Van teksten toegeschreven aan Aristoteles, tot mythische verhalen en geruchten over het nog onbekende, magische dierenrijk. De tentoonstelling stelt de vraag waarin de verwondering vandaag de dag schuilt, maar ook: welke verantwoordelijkheden hebben we als mens tegenover dieren?
Tip! bereid je bezoek voor met de klas
Bij deze tentoonstelling zijn er voorbereidende lessen ontwikkeld. Er zijn aparte lessen voor het PO en voor het VO. De lessen laten de leerlingen alvast kennismaken met het onderwerp van de tentoonstelling en een paar kunstwerken.
Wat is er te zien?
De tentoonstelling 'Wonderbaarlijke Wezens' is te zien van:3 juni t/m 3 september 2023 in Kunsthal KAdE Amersfoort
Lesson plan with 4 Lessons
2021 Mirror | Mirror >> Lesplan
Tijdens thematentoonstelling Mirror | Mirror. Reflect Yourself! wordt Kunsthal KAdE omgetoverd tot een spiegelwereld. Te zien tot en met 29.08.2021.
Kunstzinnige oriëntatieBasisschoolMiddelbare schoolmavo, havo, vwoGroep 1-8Leerjaar 1-6
Mirror | mirror. reflect yourself
Stap in een spiegelwereld bij Kunsthal KAdE. Sommige spiegels reflecteren pas als je naar ze lacht. Andere zet je zelf in beweging door je van je beste kant te laten zien op een hometrainer. Van holle en bolle spiegels tot vergezichten in het oneindige. Ook zijn experimenten te zien die door weten-schappers met spiegels zijn gedaan en slimme oplossingen van ontwerpers.
Wat is er te zien?
In de tentoonstelling laten ongeveer dertig kunstenaars je verwonderen over de veelzijdigheid van het fenomeen: spiegeling. Kunstenaars reflecteren door middel van de spiegel op zichzelf, het idee van perfectie en de werkelijkheid. Een ieder met zijn of haar eigen medium: er zijn installaties te zien, films, fotografie, schilderijen en natuurlijk heel veel soorten en maten spiegels. Er hangt in de bovenzaal een enorme glazen kroonluchter en in de grote zaal staat een reuzachtige spiegel mobile. Kunstenaars, wetenschappers en ontwerpers dagen je met hun werken uit om echt eens in de spiegel te kijken en na te denken over de vraag: wie ben ik? En waar ga ik heen?Snel naar meer info over de tentoonstelling op de website van KAdESnel naar meer info over bezoek met de klas op de website van KAdE
Je bezoek voorbereiden
Bij deze tentoonstelling zijn er voorbereidende lessen ontwikkeld voor zowel het PO als het VO. De lessen activeren de voorkennis van de leerlingen over spiegels en spiegelingen en introduceren een aantal thema's en kunstwerken die in de tentoonstelling aan de orde zullen komen.
Lesson plan with 1 Lesson
Excursie: (Ge)Bouwen
Dit lesblok gaan de leerlingen van groep 5 op excursie naar het gebouw van Kunstlinie. Misschien hebben ze het gebouw al eens bezocht toen ze naar een theatervoorstelling gingen. Tijdens deze excursie staat architectuur centraal en krijgen ze een exclusief kijkje achter de schermen. Tijdens de excursie zullen de leerlingen door middel van een rondleiding en een workshop de wereld van gebouwen en architectuur verkennen. Ze leren over Almeerse gebouwen, denken na over hun functie en ontwerp, en mogen hun creativiteit de vrije loop laten door het gebouw een nieuwe functie en vorm te geven! In de voorbereidende les maken ze kennis met verschillende begrippen zoals Haiku, een Japanse dichtvorm, en verkennen ze Kunstlinie, zodat ze goed voorbereid zijn op de excursie.Leerdoelen:Het leren herkennen van functies van gebouwen; Leren wat een gebouw een gebouw maakt; Een gebouw leren bekijken; Het kennismaken met begrippen, die voorkomen in de architectuur; Leren kijken naar vormen om daar weer iets anders in te zien en van te maken; Het kennis maken met architectonische gebouw in eigen omgeving (Almere); Leren over Kunstlinie als gebouw.Disciplines:BeeldendArchitectuur
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 5
voorbereidende les
Tijdens de voorbereidende les maken de leerlingen kennis met architectuurbegrippen via een quiz. Ze ontdekken Kunstlinie en schrijven een eigen Haiku. Tot slot ontvangen ze informatie over de excursie naar Kunstlinie, zodat ze goed voorbereid zijn op hun bezoek.Voorbereiding: - Neem de woordenlijst door - Print de woordenlijst op A4-formaat uit en hang deze op een zichtbare plek in het lokaal.- Print de werkbladen (1 per leerling) - Print de lesinstructie Benodigde materialen voor de voorbereidende les:- Pen/potlood (door school) - Woordenlijst (in de bijlage) - Werkbladen (in de bijlage) - Lesinstructie (in de bijlage) - Whiteboard of A3 papier (door school)
reflectie
Voer na afloop van de excursie een klassikaal gesprek over wat de leerlingen hebben gezien en gedaan in Kunstlinie. Wat kun je allemaal doen in dat gebouw? Welke functies heeft het gebouw? Waren de leerlingen verrast? Wat is ze bijgebleven aan de excursie?
praktische informatie
Tijdsduur: De excursie heeft een totale duur van 75-90 minuten, bestaande uit een interactieve rondleiding van 30-45 minuten en een workshop van 30-45 minuten.Locatie: De excursie vindt plaats in Kunstlinie. Gelieve je aan te melden bij de ticketshop van Kunstlinie en te verzamelen in de City Lounge. Zorg ervoor dat je 15 minuten van tevoren aanwezig bent.